Kuidas tagada enda loomadele täiuslik soojustus?

Soojustusest rääkides ei pea me silmas ainultsoojusjuhtivust. Müra summutavad omadused on samuti loomadele parimate elutingimuste loomisel olulised. Ja mitte unustades ka tuleohutust, et oma varasid kaitsta. Näitame, mida kaaluda lauda võimalikult loomasõbralikuks muutmisel ja tootlikkuse suurendamisel.

Kuidas tagada enda loomadele täiuslik soojustus?

Hoia temperatuur kontrolli all

Taluniku jaoks tähendavad loomad sissetulekut. Tahad neid võimalikult hästi kaitsta. Loomad ei peaks kuuma ja külma taluma. Seepärast ongi kuuride ja lautade soojusisolatsioon oluline. See hoiab suvekuumuse ja talvekülma hoonetest eemal ja tagab loomadele mugava keskkonna.

Kui tagad enda karjale mugavad (temperatuuri)tingimused, peaksid loomad kiiremini kasvama, olema tootlikumad ja vähem haigestuma. Kuumastressi all kannatavatel sigadel on näiteks rohkem reproduktiivprobleeme, nende põrsad kaaluvad vähem ja liha kvaliteet on kehvem. Seega tasub uurida, milline on sinu sea- ja karjalautade soojustus.

Soojustuse kvaliteet sõltub hoone välispiirdest (nt katusest, seintest, akendest), mis loomi külma ja kuuma eest kaitseb. Metall-lahendused juhivad paremini soojust kui kiudtsement. See tähendab, et metall juhib nii sooja kui külma otse hoonesse. Parim viis seda probleemi leevendada on soojustuse abil.

Kuidas tagada enda loomadele täiuslik soojustus?

Soojusisolatsiooni positiivne mõju niiskusele

Kariloomad tekitavad palju soojust ja niiskust (higistades/hingates), mis aurustub. Kui niiske õhk puutub kokku külma eseme, näiteks katusematerjali või akendega, siis niiskus kondenseerub ja moodustuvad tilgad. Niiskus katusel ja seintel võib põhjustada hallituse ja bakterite teket.

See mõjutab nii teie loomapidamishoonete kui vilja- ja söödahoidlate kvaliteeti ja väärtust. Katusel olev kondensaat võib loomadele selga tilkuda, põhjustades potentsiaalseid terviseprobleeme või rikkudes saagi. Eterniti laineplaadid suudavad imada niiskust kuni 25% massi ulatuses ning hoiavad teie karja kuiva ja terve. Kiudtsement on hallitus-, mädaniku-, korrosiooni- ja kahjurikindel ning tänu sellele tervislik ja vastupidav katuselahendus.

Vaadake niiskuseimavuse katse tulemusi.

Kuidas tagada enda loomadele täiuslik soojustus?

Lisasoojustuse tuleoht

Teie hoonete soojustusel võib olla negatiivne mõju tuleohutusele. Tulekahju korral võib soojustusmaterjal tuld levitada või kui see on mittepõlev, siis eralduda ja loomadele peale kukkuda.

Kiudtsement on mittesüttiv materjal. Eterniti laineplaadid on tuntud suurepärase tulekäitumise poolest. Kattega plaadid vastavad Euroopa klassifikatsiooni standardi EN 13501-1 kohaselt klassile A2-s1-d0 (katteta plaadid klassile A1-s1-d0). A1 ja A2 viitavad vähesele või puuduvale süttivusele, s1 tähistab seda, et suitsu tekib vähe või ei teki üldse ja d0 osutab sellele, et see ei tekita põlevaid tilkasid ega osakesi.

Kuidas tagada enda loomadele täiuslik soojustus?

Heliisolatsioon vähendab stressi

Peale soojusisolatsiooni on loomade kaitseks oluline ka heliisolatsioon. Vihma ja rahe trummeldamine katusematerjalil (nt terasel, PVC-l) tekitab palju stressi: lehmad on ärevamad, sead hammustavad üksteist rohkem kõrvast ja sabast ning hobused kaotavad isu ja jõudlus langeb.

Eterniti kiudtsemendist katusekate vähendab võrreldes muude materjalidega helimõju 12 dB(A) võrra. Võrreldes metallist katusega kostab vihm kiudtsemendist katuse all poole vaiksemalt. Suurepärane helikeskkond vähendab stressi ning aitab saavutada teie loomade ja personali rahu ja heaolu.

Vaadake meie helisummutuse katse tulemusi.